När man träffar stora grupper av människor är det bra om man är tydlig med vem man är och vad man heter. Ett av många alternativ är då att bära namnskyltar. Jag återkommer om det men så här började det. I måndags var vi på en mindre företagarsamling och presenterade våra tjänster och vad vi önskar kunna erbjuda besökarna. Det var en väldigt lyckad tillställning och vi fick många frågor men den vanligaste frågan och kommentaren var vad vi heter. Inte bara vårt företagsnamn utan även namnen på oss som jobbar där. De tyckte nämligen det var svårt att veta vilka som var och besökte och vilka det var som faktiskt arbetar på Spaceit. Sedan namnbytet på vår fiktiva byrå har vi missat att beställa arbetskläder och namnskyltar.

En av besökarna ville såklart vara bror duktig och presenterade olika alternativ. Antingen en traditionell namnskylt eller om man istället vill använda sig av brodyr och brodera kläderna. För oss är valet enkelt då jag gillar namnskyltar bäst men vilka fördelar har brodyr? Det verkar vara en branschfråga vilket som är bäst. Här kommer mina tankar och funderingar i frågan.

Namnskyltar eller brodyr

Frågan som ofta dyker upp både i butiker och inom vården är om man ska ha namnskyltar eller om man ska få namnet broderat in i kläderna. Det är inte alltid en enkel fråga då det finns många aspekter att ta i beaktande. Det är nämligen så att en namnskylt ofta är gjord av metall och kan helt enkelt samla på sig bakterier. Det har också att göra med om namnskyltarna går att rengöra ordentligt.

Både i butiker och inom vården så är det vid skrivande stund vanligare med namnskyltar. Med det sagt så är brodyr oftast ett bättre val ur hygienperspektiv. För kläderna tvättas regelbundet och inom vården så är det alltid nytvättade kläder som gäller. Svårigheten är dock att varje anställd då måste ha ett visst antal klädesplagg med sitt namn på. Det gör att det måste sorteras och levereras till rätt avdelning. Det gör att namnskyltar används i större utsträckning än brodyr.

Detta är en brodyr på en pikétröja
Detta är en professionell namnskylt på en pikétröja

Fördelarna med namnskyltar

En av de största anledningarna till att man väljer namnskyltar istället för brodyr är att man då enkelt kan återanvända kläderna. Om en anställd slutar och ingen annan har samma namn så kommer kläderna inte kunna användas igen. Om man nu inte anställer en person med samma namn. Det gör att valet oftare faller på namnskyltar än brodyr då det är billigare att tillverka namnskyltar än nya kläder.

Men brodyr ser oftast mycket bättre ut och då många namnskyltar ser billiga ut så är brodyr ett snyggare val. Om man väljer att använda sig av namnskyltar så är det viktigt att de ser bra ut. Det får inte bara vara en plastbit som man sätter en klisterlapp på. Dessa ser nämligen inte så bra ut utan det är bättre om de ser professionella ut. Gärna metall med gravyr. Man kan också välja en namnskylt i metall som man sätter en mindre klisterlapp på. Dessa ser i alla fall bättre ut än de i plast.

Måste man välja mellan namnskyltar eller brodyr

Man måste inte välja något alternativ eller så kan man använda båda. Det finns nämligen en del positioner där personalen sällan slutar. Då kan man satsa på att använda brodyr medans positioner med större utbyte av personal kan använda namnskyltar. Inom vissa kedjor har till exempel de med mer ansvar en liten annan klädsel än de som sitter i kassan. Då kan man använda brodyr på de kläder där det sällan är folk som byter arbete.Men om man måste välja så ser brodyr alltid bättre ut. För vissa branscher så är det inte alltid ett val då det skulle bli för dyrt. Då är det bättre att köpa in namnskyltar i metall där man enkelt kan byta ut namnet. På det sättet så ser det fortfarande professionellt ut men kostnaden för att byta ut namnskyltarna är minimal.Inom vissa områden där personalen nästan aldrig slutar så är brodyr ett mycket bättre alternativ. Men då måste man byta ut kläderna om personen skulle sluta.

Sammanfattningsvis om mitt beslut

Jag har gjort mitt val. Jag kommer att beställa namnskyltar till hela personalstyrkan. Efter lite letande kom jag i kontakt med Skövde Gravyr som kunde leverera namnskyltar enligt mina önskemål. Om jag istället hade valt brodyr hade jag varit tvungen att köpa in större volymer av personalkläder och brodera personalens namn. Jag hade heller inte kunnat lämna ansvaret till personalen att tvätta och se till att kläderna är rena och hela. Det hade alltså blivit en betydligt större maskin att gå på brodyralternativet. Nu kan jag istället välja en snygg designad namnskylt med namnen snyggt graverade. Det ser proffsigt ut och om någon skulle sluta kan jag lägga namnskylten i en låda tills det kommer in en ny person med samma namn. Med brodyr hade jag varit tvungen att anställa ny personal med både samma namn och klädstorlek. Så för att spara pengar och för att vara mer kostnadseffektiv för oförutsedda händelser valde jag namnskyltar till de anställda.