Nu händer det grejer i byggnaden. Snacka om en proaktiv hyresvärd. Vi hade ju som ni vet en vattenläcka i början av maj som vi berättade om. Bilden vi använde var inte från vår fastigheten men den visade nog ganska bra hur våra rör och avloppsrör mår i huset. för att undvika ytterligare överraskningar där vi oväntat måste stänga verksamheten har vår fastighetsägare nu beslutat att göra ett stambyte. Även om det kommer påverka oss en del med det sanitära blir det bra i slutet. Alla kontor och lägenheter får nämligen sina badrum renoverade enligt en standardtabell där man kan betala extra för att få göra de tillvalen man önskar. Väldigt förmånligt och bra för alla boende och arbetande i fastigheten måste jag säga.

Bra att veta inför stambytet

Vår fastighetsägare har lämnat ut informationsblad inför bytet av stammarna. Bra och ärlig information så att vi inte blir överraskade.

”Vårt stambyte utförs av ett företag från Stockholm med lång erfarenhet av projektledning och stambyte. Efter att de tagit in offerter från många olika företag var det JKON AB i Stockholm som vann vårt förtroende att utföra bytet av samtliga stammar i vår fastighet” – Er fastighetsägare

Ett stambyte i en fastighet är sällan något som går vare sig snabbt eller enkelt. Det kräver oftast att de som bor i lägenheterna inte kan använda sig av vare sig dusch eller toalett. Bytet går sällan helt smärtfritt och det kan ta relativt lång tid innan allt är klart. Däremot så är det något som måste göras lite då och då. Annars riskerar man att det blir alldeles för många läckor eller andra problem med rören.

Rent generellt så brukar man bör utföra ett stambyte vart 50:e år för att förebygga att det blir problem. Däremot så är det något som skiljer sig mellan olika fastigheter och när stammarna senast är bytta. För det finns fastigheter som har nästan hundra år gamla stammar som fortfarande fungerar. Sedan finns det fastigheter som har stammar som bara är ett par decennier där det redan är stora problem med dessa.

Därför är det något som helt enkelt är svårt att avgöra när man behöver byta dem. För de flesta föreningarna så försöker man byta ut alla stammar samtidigt. Om det inte är som så att ett par av husen är mycket äldre eller nästan är nybyggda. För åldern spelar som sagt en stor roll.

Räkna med omställningar under bytet.

Oftast så tar det ett par dagar eller veckor beroende på fastighet att byta ut stammarna. Det skiljer sig helt enkelt åt och kan vara mer eller mindre smärtfritt. Däremot så får man alltid räkna med att det kommer att innebära vissa omställningar. För det kommer troligtvis krävas att man använder en utetoalett ett tag.

Gäller det en större fastighet så kan det dessutom ta väldigt lång tid att byta stammarna. En mindre fastighet går då oftast mycket fortare. Det enda man egentligen kan göra när det ska göras ett stambyte i föreningen är att bita ihop. För det måste göras och det kommer vara obekvämt men det behöver som sagt bara göras vart 50:e år. Så det kanske är något man klarar av även om det är jobbigt.

Så även om det är nu som föreningen byter ut stammarna i fastigheten så behöver inte det innebära att livet går under. Det kommer ta sin tid att byta ut allt men sen är det något vi troligtvis inte kommer behöver genomlida igen. Om vi mot förmodan inte fortsätter att växa och har kvar samma kontorslokaler vid nästa stambyte.

Är det något man kan göra för att underlätta bytet?

Det finns egentligen inget man kan göra som boende när en förening ska byta ut stammarna. Man får helt enkelt klara av det och göra det bästa av situationen. Att se till att byggarbetarna kan komma in i lägenheten när det behövs och att hålla sig undan från där de jobbar underlättar. För varje sak som inte fungerar smidigt gör att arbetet tar längre tid. Om byggarbetarna behöver åtkomst till din lägenhet så är det bara att se till att de får det. Då kommer arbetet att flyta på så snabbt som möjligt.Vi välkomnar JKON AB till fastigheten och vi hoppas att stambytet går smärtfritt och snabbt så att det påverkar vår verksamhet och de boende i huset så lite som möjligt.