Som jag skrev om i vårt föregående inlägg så har vi fått en ny kärlek i våra liv. Det är egentligen varken trätjära eller speedheater som lockar och pockar på vårt hjärta men läs vidare så förstår du. Under vår första semesterresa var vi ute i skärgården och fick då se en hel del båtar. Det var allt från stora motorjakter till de lite mindre sniporna. När vi satt och pratade lite på kvällen efter att fått se alla dessa båtar väcktes ett stort intresse och vi sa båda två att det hade varit kul med en fin och charmig träbåt. Efter mycket sökande och korta lektioner om trätjära, terpentin och oljor började vi känna oss som riktiga proffs.

Impulsiva som vi kan vara så blev det sagt och gjort ett snabbt inköp av en snipa via blocket. Utan några förkunskaper om vad som krävs eller vad det innebär att äga en snipa har vi kastat oss in i detta projekt.

Det var såklart ingen körduglig båt i det skicket vi köpte det så det var bara till att fixa en plats att vara på och börja jobba. vi tänkte att vi första måste skrapa rent skrovet. har ni någon gång skrapat färg vet ni hur svårt det kan vara. Efter lite efterforskning hittade vi en så kallad speedheater som tydligen ska göra jobbet lättare. och oj vad det gjorde jobbet lättare.

Vad är en Speedheater

Speedheater är en helt överlägsen metod för färgborttagning. Ska man måla om båten, eller fasaden eller renovera fönster och du ska få bort gammal färg är det en helt fantastisk metod. Med hjälp av infraröd värme värms färgen upp under 30-90 sekunder. Sen kan man med enkelhet skrapa bort färgen. du får då en helt trären och torr yta vilket gör att man i praktiken kan måla fönstret direkt. Vi köpte vår Speedheater från Claessons Trätjära. Det bästa är att den dessutom är miljövänlig.

Trätjära

vad vi kunnat förstå finns det många olika metoder och material att använda på träskrovet på utsidan. Eftersom vi inte har någon båtplats kommer vi ta upp snipan mellan använingarna och vi valde därför att tjära in hela skrovet med trätjära från Claessons Trätjära. I första hand valde vi dem för att vi köpte speedheatern där men nu i efterhand har vi förstått att de även har den klart bästa vilket såklart känns skönt att få höra i efterhand.

Här kommer lite fakta om trätjära.

Trätjära är ett naturmaterial som används för att ytbehandla trä men har även flera användningsområden än så. För trätjära kan även användas för att behandla hästhovar och klövar. Det är däremot inte det som vanliga människor främst använder trätjära till. Istället så är det framförallt just ytbehandlingen av trä och spån men även för båtar. På många sätt så kan man säga att det är ett väldigt mångsidigt material som har använts under en väldigt lång tid. För genom tiderna så har man använt sig av trätjära för att skydda sitt tak mot att det ska regna in som exempel. Även båtar tätades med hjälp av tjära för att de skulle flyta.

Så man kan egentligen säga att trätjära har haft en stor betydelse för världshistorien. Både för att det har skyddat människor mot väder och vind. Det har även gjort att människor kunnat resa på världshaven och utan trätjära så hade det troligtvis inte varit möjligt. Något som i stor grad hade kunnat förändra hur historien utspelade sig.

För genom att använda sig av trätjära som görs av kådan från framförallt furu under förbränning så har människan kunnat ta sig till platser de aldrig kunnat drömma om. Samtidigt som det har skyddat människor under tidsperioder då det är både kallt och vått.

Använder man trätjära fortfarande?

Även om trätjära framförallt hade en stor betydelse förr i världen så används det fortfarande i en relativt hög grad. Det är ett naturmaterial som skyddar och som egentligen aldrig torkar. Däremot så tränger de in och skyddar trä mot skador och kan även användas för att täta båtar. Genom att använda sig av trätjära så får man ett större skydd än om man använder andra liknande material.

Som sagt så är det inte i samma grad som det har varit men trätjära är något som aldrig kommer försvinna. Det är ett naturmaterial som enkelt framställs och då inte innehåller något syntetiska material. Vilket inte är speciellt vanligt i våran tid då det mesta framställs antingen helt eller delvis av syntetiska material.

Trätjära är inte heller ett material som är svårt att vare sig hitta eller att köpa. Nästan alla butiker som säljer byggnadsmaterial säljer även trätjära. Det är som vi redan nämnt ett material med väldigt stora fördelar. Något man däremot bör tänka på är att det inte är ett material som är enkelt att arbeta med.  Då det inte torkar utan enbart tränger in så är det också ett material som man ska använda på platser som man inte rör speciellt ofta.

Hur tillverkas trätjära?

Trätjära tillverkas genom att man förbränner utvalda furustubbar. Dessa furustubbar innehåller då stora mängder kåda som tillsammans med askan bildar ett material som är väldigt skyddande. Något som vi redan nämnt men som man kan påpeka igen då det är en av de största fördelarna med materialet.

För genom att använda sig av trätjära så får man ett skydd som både är miljövänligt och som håller under en väldigt lång tid. Det är även ett relativt billigt material om man jämför med produkter som har liknande användningsområden.

Är båten färdig nu då?

Nu är semester slut och vi kommer såklart inte ha lika mycket tid att lägga på vår nyfunna kärlek. Och ska sanningen fram börjar man lite trött på allt skrapande och målande. Men slutresultatet ser mycket lovande ut och snart kommer vi även kunna fortsätta att arbeta på insidan. Det följde med en motor men som inte fungerade. Är det värt att försöka laga den eller ska vi köpa en ny och vilken motor måste vi då ha? Vi tar tacksamt emot tips från alla.